Mijn Kifid

Kifid KennisDe verzekeraar zegt mijn rechtsbijstandverzekering op omdat ik er te vaak een beroep op doe. Mag dat?

De situatie

U heeft een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Op een gegeven moment besluit de verzekeraar deze verzekering op te zeggen, omdat u vaker dan gemiddeld om rechtshulp vraagt. U bent het daar niet mee eens en wilt weten wat uw rechten zijn.

De algemene regel

Een rechtsbijstandverzekering sluit u doorgaans af voor de duur van één jaar. Meestal wordt deze overeenkomst stilzwijgend met steeds een jaar verlengd, maar de verzekeraar kan de overeenkomst onder bepaalde voorwaarden opzeggen wanneer het aantal ingediende schadeclaims (hulpverzoeken) dat u indient hoger ligt dan gemiddeld. Zo’n opzegging kan tegen het einde van de overeenkomst worden gedaan, op de zogenoemde ‘contractvervaldatum’, maar ook een tussentijdse opzegging komt voor. In beide gevallen moet de verzekeraar u tijdig waarschuwen.

Drie voorbeelden

 

Uitleg

Consumenten sluiten een rechtsbijstandverzekering af zodat zij gebruik kunnen maken van juridische bijstand bij een conflict. Denk aan een arbeidsconflict, een burenruzie of een geschil met de gemeente.

Van een rechtsbijstandsverzekering kunt u niet onbeperkt gebruik maken. Vaak heeft de verzekeraar in de voorwaarden opgenomen dat een ‘bovengemiddeld schadeverloop’ reden kan zijn om de verzekering op te zeggen. Verzekeraars gebruiken hiervoor normen die zij baseren op gemiddelden.

Bij een hoog schadeverloop kan een verzekeraar uw verzekering niet zomaar opzeggen. Er moet rekening worden gehouden met uw belangen. De gevolgen van een opzegging zijn namelijk groot omdat het voor u lastiger wordt een nieuwe verzekering te sluiten bij een andere verzekeraar. Een nieuwe verzekeraar zal altijd vragen of er in het verleden een verzekering met u is opgezegd en waarom.

Er zijn in principe twee momenten waarop de verzekeraar de verzekering wegens een ‘bovengemiddeld schadeverloop’ kan opzeggen: tegen het einde van de overeenkomst of tussentijds. Voor een tussentijdse opzegging gelden strengere regels.

  1. Opzeggen tegen het einde van de overeenkomst
    Wanneer de verzekeraar de verzekering per contractvervaldatum wil opzeggen, moet u over dat voornemen tijdig geïnformeerd worden, minimaal twee maanden voor de contractvervaldatum. Maar: eerst moet u door de verzekeraar zijn gewaarschuwd voor de gevolgen van uw (vele) hulpverzoeken. Immers: u krijgt dan nog de kans om invloed uit te oefenen op uw schadeverloop. U kunt dan proberen om nieuwe conflicten te voorkomen of ervoor kiezen om in geval van een conflict niet om rechtsbijstand te vragen. Bent u niet door de verzekeraar gewaarschuwd, dan is de opzegging per contractvervaldatum naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. De verzekeraar moet de rechtsbijstandverzekering dan met terugwerkende kracht herstellen en deze loopt dan in ieder geval door tot de eerstvolgende contractvervaldatum.
  2. Tussentijdse opzegging van de overeenkomst
    Voor de tussentijdse opzegging van de rechtsbijstandverzekering gelden strengere wettelijke vereisten. Ten eerste moet deze mogelijkheid in de verzekeringsvoorwaarden zijn opgenomen. Maar dan nog moet de verzekeraar terughoudend zijn in het toepassen ervan: de omstandigheden moeten zodanig zijn dat van de verzekeraar eigenlijk niet verwacht kan worden dat hij de overeenkomst voortzet. Dat staat in de wet (artikel 7:940 lid 3 BW).Ten tweede is een uitgebreide waarschuwing nodig. De verzekeraar moet in geval van een tussentijdse opzegging:

    • u tijdig informeren over het schadeverloop,
    • oplossingen aandragen om het schadeverloop te wijzigen, en
    • u op duidelijke wijze informeren over de mogelijke gevolgen als het schadeverloop niet wijzigt.

Als dit alles niet zorgt voor een aangepast schadeverloop, dan moet de verzekeraar de opzegging voldoende onderbouwen. Een volledig en juist overzicht van de door u ingediende schadeclaims hoort daarbij. Tot slot moet de verzekeraar een termijn van twee maanden in acht nemen. Heeft de verzekeraar aan één of meerdere vereisten niet voldaan, dan is de tussentijdse opzegging niet rechtsgeldig. De rechtsbijstandverzekering zal dan gewoon doorlopen tot in ieder geval de datum dat de verzekering afloopt (de contractvervaldatum).

Tips

  • Controleer of in de verzekeringsvoorwaarden staat dat een hoog/bovengemiddeld schadeverloop een reden is om de rechtsbijstandverzekering tussentijds op te zeggen.
  • Controleer of de verzekeraar u tijdig heeft geïnformeerd over de opzegging van de rechtsbijstandverzekering.
  • Controleer of de verzekeraar u op een zorgvuldige manier heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van uw claimgedrag en houd er rekening mee dat bij een tussentijdse opzegging de verzekeraar extra zorgvuldig moet zijn.
  • Ga na of er omstandigheden zijn die maken dat de opzegging in uw specifieke situatie onaanvaardbaar is in het licht van de redelijkheid en billijkheid.

Meer over dit onderwerp

In de reeks Kifid Kennis ook aandacht voor wat u kunt doen als u vindt dat een rechtsbijstandverzekeraar uw zaak niet goed aanpakt. Meer hierover in het kennisdocument: https://www.kifid.nl/kennis/de-rechtsbijstandverzekeraar-pakt-mijn-zaak-niet-goed-aan-mag-ik-een-second-opinion/

De informatie in dit Kennisdocument is bedoeld om u inzicht en achtergrond te geven in de manier waarop Kifid met klachten over een bepaald onderwerp omgaat. Dit kan u helpen bij de voorbereiding van uw eigen zaak. Uiteraard is elke situatie anders. In uw klachtzaak kan een omstandigheid spelen die wij hier niet hebben genoemd.

Ook interessant