Mijn Kifid
Een vrouw biedt troost aan een andere vrouw die verdrietig lijkt en haar gezicht bedekt. Ze zitten samen in een lichte woonkamer op de bank.

Kifid KennisWat kan ik als erfgenaam van de bank verwachten?

De situatie

Na het overlijden van een naaste komt er veel op u af. Als nabestaande en/of erfgenaam zult u de financiën van de overledene moeten afwikkelen. Ook wilt u betalingen kunnen doen, bijvoorbeeld voor de uitvaart. Kunt u dan bij de betaalrekening? Wat te doen wanneer er een mederekeninghouder is? Wat gebeurt er met de hypotheek? Welke documenten mag de bank van u verlangen? Kortom: wat mag u – als nabestaande en/of erfgenaam – van de bank verwachten en andersom, wat mag de bank van u vragen?

De algemene regel

Nadat een persoon is overleden, treden de erfgenamen gezamenlijk in de rechten van de overledene. Dat betekent dat zij samen beslissingen moeten nemen en samen moeten optrekken. Eén van de erfgenamen kan niet zomaar beslissingen nemen en handelingen verrichten. De bank zal willen weten aan wie zij toegang mag geven tot de betaal- en spaarrekeningen. In veel gevallen zal de bank daarom vragen om een door de notaris opgestelde verklaring van erfrecht. De bank heeft een bepaalde mate van beleidsvrijheid bij het opvragen van de documenten.

Drie voorbeelden

 

Uitleg

Wanneer een naaste overlijdt, zullen nabestaanden de financiële zaken willen afwikkelen en contact opnemen met de bank. Voor de bank is het belangrijk om te weten wie de erfgenamen zijn. Is dat één persoon, of zijn er ook andere erfgenamen? Daarom vragen banken vaak een verklaring van erfrecht op. Een verklaring van erfrecht is niet hetzelfde als een testament, het is een verklaring van de notaris waarin opgenomen is wie de erfgenamen zijn. Het laten opstellen van zo’n verklaring van erfrecht kost geld.

Het is voor een bank van belang om te weten wie de erfgenamen vertegenwoordigt. Eén van de erfgenamen kan door de andere erfgenamen gemachtigd worden om namens de erfgenamen op te treden. Soms is in het testament van de overleden persoon iemand aangewezen die namens alle erfgenamen zaken mag regelen. Die persoon wordt de executeur testamentair genoemd, of kortweg de executeur. Als er een executeur is, wordt in de verklaring van erfrecht benoemd wie dat is. Vaak is hij of zij één (of meer) van de erfgenamen, maar het kan ook een notaris zijn. In plaats van een verklaring van erfrecht, kan de notaris ook een verklaring van executele afgeven, maar die bevat minder informatie en kan ontoereikend zijn voor de bank.

Omdat banken willen weten wie erfgenaam is of bevoegd is om namens de erfgenamen te handelen, ondernemen zij vaak niets totdat dit duidelijk is. De bank hoeft ook geen inzicht te geven in het rekeningverloop (zoals het verstrekken van rekeningafschriften) als nog niet bekend is aan wie zij dat inzicht mag geven.

Het omgekeerde geldt ook: zolang de bank niet weet dat een klant is overleden, zal de bank geen bijzondere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat niemand anders bij het geld kan. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als iemand een volmacht had voor de bankproducten, zoals een betaalrekening. Die volmacht eindigt wanneer de volmachtgever overlijdt, maar de bank kan de volmacht pas stopzetten als zij met het overlijden bekend is. Het is dus van belang om het overlijden tijdig te melden bij de bank. Als de overledene samen met iemand anders een rekening aanhield (bijvoorbeeld een en/of-rekening), kan die ander in principe toegang houden tot de gezamenlijke rekening. Alleen onder specifieke omstandigheden kan de zorgplicht van de bank met zich meebrengen dat de bank de gezamenlijke rekening moet blokkeren.

Soms maken banken een uitzondering en is een verklaring van erfrecht niet nodig. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het saldo op de rekening(en) van de overledene erg laag is, de kosten van de verklaring van erfrecht het saldo op de rekening overstijgen en er geen aanwijzingen zijn dat er onenigheid bestaat tussen erfgenamen. De bank heeft daarin een bepaalde mate van beleidsvrijheid. Maar: het beleid van de bank mag naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar zijn.

Goed om te weten

Als bij Kifid een klacht wordt ingediend over de rekeningen of andere financiële diensten van een overleden persoon, is een verklaring van erfrecht nodig. Als uit die verklaring van erfrecht blijkt dat er meer erfgenamen zijn, dan moet worden aangetoond dat de klacht namens alle erfgenamen wordt ingediend. De meeste voorbeelden genoemd in dit kennisdocument zijn gebaseerd op uitspraken van de periode waarin Kifid nog niet altijd standaard om deze gegevens vroeg.

Dit neemt niet weg dat banken informatie moeten geven aan individuele erfgenamen om hun positie ten aanzien van de erfenis te kunnen bepalen.

Tips

  • Neem kort na het overlijden van een naaste contact op met de bank. Veel banken hebben een speciaal serviceloket voor nabestaanden. Geef eerst het overlijden door aan de bank van de overledene. De bank helpt u vervolgens verder. De bank kan dan maatregelen nemen om te voorkomen dat onbevoegden toegang hebben of houden tot de bankzaken van de overledene.
  • Had u samen met iemand een hypothecaire geldlening of ander krediet? Soms zijn er speciale voorwaarden voor het geval één van de leningnemers/kredietnemers overlijdt. Er kan bijvoorbeeld een verzoek tot kwijtschelding worden gedaan of er zijn andere aanpassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan aanpassing van het rentepercentage. Vraag uw bank, kredietgever of tussenpersoon naar de mogelijkheden. Vaak is het van belang dat u binnen een bepaalde periode na het overlijden contact opneemt, bijvoorbeeld binnen een aantal maanden.

Meer over dit onderwerp

De informatie in dit Kennisdocument is bedoeld om u inzicht en achtergrond te geven in de manier waarop Kifid met klachten over een bepaald onderwerp omgaat. Dit kan u helpen bij de voorbereiding van uw eigen zaak. Uiteraard is elke situatie anders. In uw klachtzaak kan een omstandigheid spelen die wij hier niet hebben genoemd.

Ook interessant