Mijn Kifid
Man in woonkamer zit achter zijn bureau en typt op zijn laptop.

Kifid: verzekeringsvoorwaarden verstrekken via Mijn-omgeving voldoet

Bij het online afsluiten van een verzekering moet de verzekeraar de verzekeringsvoorwaarden op de juiste manier ter hand stellen. De verzekeringnemer moet de voorwaarden kunnen opslaan en kunnen raadplegen op een later moment. Uit een vandaag gepubliceerde uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid blijkt dat het verstrekken van de voorwaarden via de Mijn Centraal Beheer-omgeving een juiste manier van ter hand stellen is. Met deze uitspraak geeft de Geschillencommissie voor de eerste keer invulling aan het eerdere oordeel van de Commissie van Beroep (CvB 2024-0041) over het op de juiste manier verstrekken van voorwaarden.

Een consument helpt een vriend met verhuizen op een natte en stormachtige dag. Bij thuiskomst ontdekt hij dat hij zijn witgouden pinkring met diamanten heeft verloren. Hij claimt de schade van 10.000 euro op zijn Kostbaarheden Buitenshuisverzekering van Centraal Beheer. De verzekeraar wijst de claim af, omdat de consument niet de voorzichtigheid in acht heeft genomen die van hem wordt verwacht. De consument is het hiermee oneens en beklaagt zich bij Kifid.

Hoe zijn de voorwaarden verstrekt?

Volgens de consument heeft de verzekeraar de voorwaarden niet op de juiste manier aan hem verstrekt. De verzekeraar heeft uitvoerig toegelicht hoe de consument bij het online aangaan van de verzekering de voorwaarden heeft ontvangen en heeft kunnen opslaan, zodat hij deze op een later moment én ongewijzigd kon raadplegen. De verzekeraar wijst hierbij onder meer op het volgende:

  • In het online aanvragen van de verzekering is de gelegenheid geboden de voorwaarden als pdf op te slaan.
  • De verzekeringnemer kan de verzekeringsaanvraag pas indienen nadat hij heeft verklaard dat hij de voorwaarden kan downloaden en opslaan; ook moet hij verklaren de voorwaarden te hebben gelezen en hiermee in te stemmen.
  • De consument heeft ingestemd met het jaarlijks per e-mail in zijn Mijn Centraal Beheer-omgeving ontvangen van het nieuwe polisblad en de voorwaarden. Vanuit de Mijn Centraal Beheer-omgeving kan de consument het polisblad en de voorwaarden als pdf opslaan; bij het aanklikken van de voorwaarden wordt het bestand eerst automatisch gedownload op het apparaat van de consument en pas daarna geopend; ook dan wordt gewezen op de mogelijkheid de voorwaarden op te slaan.

Eenmaal opgeslagen kan de verzekeringnemer de voorwaarden voor onbeperkte tijd raadplegen en zonder dat de verzekeraar deze informatie kan wijzigen.

De consument heeft deze door de verzekeraar toegelichte werkwijze niet betwist.

Voorwaarden via Mijn-omgeving zijn juist ter hand gesteld

De toelichting van de verzekeraar brengt de Geschillencommissie tot de conclusie dat gelet op de wet (art. 6:234 lid 2 BW) de verzekeraar de verzekeringsvoorwaarden op een juiste manier aan de consument ter hand heeft gesteld. De verzekeraar heeft de voorwaarden op verschillende manieren tijdig in de Mijn Centraal Beheer-omgeving beschikbaar gemaakt. Hierdoor kon de consument de verzekeringsvoorwaarden op zijn computer opslaan en/of printen, zodat hij deze op een later moment weer kon raadplegen. Met het verstrekken van de voorwaarden via de Mijn-omgeving heeft de verzekeraar een manier gevonden die gelijkwaardig is aan het ter hand stellen van voorwaarden in fysieke vorm, zoals op papier.

Onvoldoende voorzichtig

Aangezien de verzekeraar de voorwaarden op de juiste manier ter hand heeft gesteld, zijn deze gewoon geldig. Dan komt de Geschillencommissie toe aan de vraag of de schade als gevolg van de verloren pinkring wel of niet is gedekt. De Geschillencommissie oordeelt dat de consument onvoldoende voorzichtig is geweest. Hij had kunnen weten dat hij bij de verhuizing verlies of beschadiging van zijn pinkring minder snel zou opmerken. Met gemak had hij de schade kunnen voorkomen door zijn ring voor de verhuizing thuis af te doen of door de ring tijdens de verhuizing goed op te bergen. Ook was er geen sprake van een moment van onbedachtzaamheid. De verzekeraar mag zich beroepen op het feit dat de consument niet normaal voorzichtig is geweest met zijn pinkring. Om die reden heeft de verzekeraar de schadeclaim van de consument terecht afgewezen.

De uitspraak GC 2025-0266 in een klacht van een consument tegen Centraal Beheer, een merk van Achmea Schadeverzekeringen, is bindend.

Ook interessant